Derfor anbefaler ergoterapeuter at du bruger en skråpude

Antallet af danskere, som har en eller anden form for smerter i ryggen har været stødt stigende gennem mange år. Det skyldes en kombination af flere ting, blandt andet at vi bliver ældre og ældre, men i lige så høj grad at vi ikke er gode nok til at passe på vores egen krop.

En af de ting som både kan forebygger rygsmerter – eller lindre dem når de er opstået – er brugen af en skråpude. Mange anser skråpuder som noget der bare anbefales af ergoterapeuter, men uden at de egentligt har nogen effekt. Det er en stor skam – og i denne artikel (som jeg selvfølgeligt har skrevet mens jeg sidder på en skråpude fra LivetSomSenior) vil jeg forklare hvorfor.

Skråpuder forhindrer dig i at ”flade ud”

Mange har en dårlig vane med at flade for meget ud mens de sidder ned, uanset om det er på en kontorstol, i bilen eller et helt tredje sted. Det betyder at ryggen bliver mast sammen på en rigtig uhensigtsmæssig måde. En skråpude tvinger dig til at opretholde en mere naturlig position, hvor ryggen ikke kan trykkes sammen.

Skråpuder og skråkiler fås i forskellige størrelser og forskellige højder. Hvilken størrelse du skal bruge afhænger tildels af hvor henne puden skal bruges, og om du er vant til at sidde på skråpuder:

  • Skråpuder til senge skal have en ret stor overflade, gerne 45×45 cm. Med den størrelse kan den ligge under hele hovedpuden, og dermed give støtte uanset hvordan du ligger. Højden kan variere fra 6 til 10 cm. Du bør starte med en forholdsvist lav pude, og efter noget tid kan du så eventuelt købe en højere skråpuder
  • Er det i stedet skråpuder til brug i en bil vil det normalt være en fordel med en lidt mindre skråpude på f.eks. 37×37 cm. Grunden til at den skal være mindre er, at et bilsæde normalt er skålformet. Det betyder, at det går lidt op i hver side. Derfor vil en stor skråpude ligger og bukke, mens en lidt mindre skråpude bedre kan være der i bredden. Igen er højden en smagssag.
  • Endeligt er der skråpuder til brug på en stol. Her afhænger størrelsen udelukkende af hvor stort sæde stolen har. Personligt bruger jeg en pude på 37×37 cm, hvilket passer fint til mig. Jeg har valgt en pude på 8 cm. Tidligere brugte jeg en skråpude hvor højden kun var 6 cm, men efter at have vænnet mig til altid at sidde på en skråpude kan jeg nu sidde på en højere pude uden at anstregne mig

Jeg har nævnt nogle gange, at man skal vænne sig til den laveste højde før man går videre – herunder en forklaring på hvorfor.

Rygmuskulaturen skal arbejde mere når du sidder på en skråpude

De første par gange man sidder på en skråpude føles det ret ret hårdt – og det er ikke unormalt hvis man efter noget tid går hen og bliver træt i ryggen. Når du ikke længere kan flade ud spænder musklerne i ryggen nemlig mere for at holde dig oprejst.

Desto højere skråpuden er, desto mere energi kræver det at sidde på den. Det er derfor jeg anbefaler, at du starter med den lavest mulige skråpude – og efter noget tid kan du så skifte til en højere pude.

En skråkile koster ikke ret meget

Skråpuder, skråkiler, skrå siddepuder – kært barn har mange navne, men ikke desto mindre dækker alle navnene over det samme. Derfor bør du prøve at søge på lidt forskelligt når du skal finde et sted at købe en skråpude. Som jeg nævnte i starten har jeg købt min egen skråkile hos LivetSomSenior. Modellen på 37x37x8 cm (den jeg bruger lige nu) koster 229 kroner – så det er ikke ligefrem dyrt at sikre, at man sidder ordentligt.

Selv ergoterapeuterne i kommunerne flittigt anbefaler alle at bruge skråpuder, er det dog ikke et produkt du kan få bevilling til fra kommunens side. Derfor skal du altså selv købe en.

Skriv et svar