Ure til enhver smag

ure

Det er svært at begå sig i den moderne verden uden et ur. Samfundet er i høj grad struktureret ud fra det faktum, at alle har en forståelse for tiden og klokken. Derfor går langt de fleste mennesker også med ure nu til dags. Alt er mere eller mindre styret af, at vi kan fastsætte og aftaler tidspunkter, hvor vi gør bestemte ting. Det er vækkeuret eller alarmen på telefonen, som hjælper os med at stå op om morgenen. Det er klokken som hjælper os med at vide, hvornår vi skal møde i skole eller på arbejde, og hvornår vi kan holde frokostpause. Det er meget normalt at se både mænd og kvinder, som bærer ur til dagligt. Mens mænd godt kan lide store og maskuline ure, så kan kvinder i mange tilfælde godt lide et lidt mere feminint og let udtryk. Dette ønske kan imødekommes på mange forskellige måder. Det er for eksempel meget normalt at se læder ure til kvinder – også selvom læder måske for mange forbindes med noget råt og maskulint. Om det er feminint afhænger ofte af størrelsen på henholdsvis selve uret og på remmen.

Historien bag ure

Man skal rigtig langt tilbage i tiden, for at finde de første former for ure. Disse ure var på mange måder helt anderledes, end vi kender og tænker ure i dag, men alligevel har de første ure og ure anno 2017 også nogle fællestræk. De første ure var ikke ligefrem nogle, man kunne gå med rundt om håndledet. Ej heller var det ure, som kørte rundt med hjælp af et batteri. De første ure var i høj grad styret af solen. De første ure bestod nemlig af en relativ høj pind eller stamme, som stod lodret op i jorden. Ud fra solens stråler dannede pinden en skygge, som rykkede sig løbende, som dagen skred fremad og solen flyttede sig på himlen. Det har altså ikke være præcise ure med mimut- og sekundvisere, som vi kender det i dag. Til gengæld har det været startskuddet på at få en fornemmelse for tid.

Udviklingen af ure

Der er sket rigtig meget siden de første former for ure blev opfundet. I dag findes der ure i et utal af variationer. Ligeledes er der sket en digitalisering af ure, så klokken nu kan angives både med tal og med visere. Der er også mange måder, hvorpå man i dag kan bære ur. Udover at have en rem på håndleddet, kan man også få ure i halskæder og endda også ure i ringe. I dag er ure nok blevet lige så meget en associeres og en del af moden, som det er til, fordi det har en praktisk funktion. Stort set alle i den moderne verden ejer i dag en mobil, som følger dem dagen lang. Derfor har man i princippet ikke længere behov for et armbåndsur. Mange vælger dog alligevel at gå med ur, netop fordi de også kan være en del af ens stil og værdier. Ure har nemlig også en nostalgisk værdi, og kan for nogen være et modsvar på den hastige udvikling af teknologien og digitaliseringen.

Skriv et svar