Hold styr på din økonomi

Uanset om du er freelancer eller selvstændig i normal forstand, skal du stå til regnskab for både kreditorer og Skat. Det er som udgangspunkt ikke noget problem, men det kan det blive, hvis du ikke har styr på tingene. Læs med og få et par tips til, hvad du skal undgå, og hvad du skal huske.

Husk at fakturere

Det lyder måske som et banalt råd, men faktum er, at mange freelancere og andre selvstændige sløser med faktureringen, når opgaven er løst. Der kan typisk være et stort arbejdspres lige op til deadline. Den når du selvfølgelig, men har du så lige brug for at puste ud og lade op. I den situation er det fristende at tænke, at kontorarbejdet lige må vente en dag eller to. Bliver det ved det, går det nok også, men så indløber der måske en hasteopgave eller andre turbulente begivenheder, så faktureringen liiige må udskydes lidt længere. Og så er du på vej ned ad glidebanen.

Der er flere problemer i den udskudte fakturering. Først og fremmest er der naturligvis en risiko for, at den mere eller mindre går i glemmebogen, hvis der er travlt. Det er set før, og det er farligt. Eksempelvis risikerer du, at debitor i mellemtiden har fået økonomiske problemer eller måske endda er lukket eller gået konkurs. Her kan det blive op ad bakke at få tilgodehavendet inddrevet. Det virker også yderst uprofessionelt at fakturere et halv år senere. I det hele taget er forsinket fakturering et dårligt signal til omverdenen. Dine kunder forventer en faktura, og vil undres, hvis den ikke kommer mere eller mindre prompte.

En måske endnu vigtigere problemstilling ved forsinket fakturering er din likviditet. Dine egne kreditorer fakturerer dig med det samme, og lader du penge fosse ud ad kassen uden at få nye ind, kan du pludselig stå i en likviditetskrise. Det er en klassisk brøler, som i tidens løb har lukket mange ellers velfungerende virksomheder.

Gratis fakturering med Billy

Hvis din virksomhed er af begrænset omfang, er der absolut ingen grund til at investere i dyre og avancerede regnskabsprogrammer. Der findes flere små og simple programmer på nettet, som rigeligt dækker dig ind. Et eksempel på et bogføringsprogram der er gratis er Billy. Gratisversionen inkluderer dog ikke alle funktioner, men du kan for eksempel fakturere i ubegrænset omfang – endda også EAN-fakturaer. Hvor utroligt det end lyder, får du endda fuld support alle ugens dage for nul kroner.

Ideen er selvfølgelig, at du skal se programmet og servicen an og forhåbentlig få lyst til den fulde pakke. Og det er faktisk en opgradering, der kan anbefales. Prisen er kun 145 kroner pr. måned, og så kan du kører hele regnskabet over systemet og spare bogholderen væk. Det er lette penge tjent, og du får samtidig langt mere overblik over virksomhedens økonomi.

Skriv et svar